Hier weer een leuke en inspirerende column van onze internationaal biersommelier Richard Moerkerk
Koek en zopie
Het heerlijke avondje staat weer voor de deur, de gure winteravonden komen er aan. Zouden we dit seizoen eindelijk weer eens getrakteerd worden op natuurijs? Schaatsen onderbinden en gaan! Om daarna weer lekker op te warmen bij een glas bier. “Opwarmen bij een glas bier?” zullen sommigen van u denken… Bier moet toch altijd koud gedronken worden? Voor een glas pils geldt dat zeker, maar als bieren zwaarder in hun alcoholpercentage zijn mogen ze gerust iets warmer gedronken worden.
Als stelregel wordt wel eens gezegd dat het alcoholpercentage als serveertemperatuur aangehouden kan worden. Voor veel bieren is dat een aardige richtlijn, maar helaas niet altijd van toepassing. Ook zijn er liefhebbers die hun bieren op kamertemperatuur genieten. Maar zomers betekend dat dus een andere temperatuur dan ’s winters.
Echt warm bier bestaat ook. Bier kan gestacheld worden. Bij stachelen van bier wordt een metalen pook verhit totdat ie roodgloeiend is. Daarna wordt de pook in het bier gedompeld, waardoor veel koolzuur vrij komt. Het bier begint flink te schuimen en warmt natuurlijk op. De restsuikers in het bier karamelliseren, wat een extra aangename zoete smaak oplevert. De eerste slok van dit warme bier drinkt men door de schuimkraag heen en bezorgt u een sensationele drinkervaring!
Bier dat nog warmer geserveerd wordt brengt ons weer terug naar de gure winteravonden en bevroren grachten. Want tussen de 17de en 19de eeuw stonden er stalletjes langs de Alkmaarse grachten waar koek en zopie verkocht werd. Zopie is een heet mengsel van bockbier, rum, kaneel, kruidnagel en eieren voor de binding. De recepten voor zopie zijn een beetje in de vergetelheid geraakt, maar ik kan u verzekeren dat het zeer smaakvol is en dat u er gegarandeerd van op warmt!
Als de eieren in de zopie u tegenhouden om een recept te maken kunt u ook een glühbier maken. Verwarm de ingrediënten voor de zopie - zonder de eieren -, met bruine suiker en sinaasappelschil. Laat het niet koken. Serveer het glühbier naast een stuk gevulde speculaas en hoop op bevroren grachten!
Ik zeg proost!
Groetjes van Rich