Welkom bij Proeflokaal de Boom

Als proeflokaal bieden wij negen speciaalbieren op de tap en ruim 80 op fles. Uiteraard ontbreken in ons assortiment ook koffie, thee, een lekker wijntje en frisdrank niet. Ook een koud of warm hapje erbij is natuurlijk mogelijk.
Wij beschikken over een prachtige luifel waar u heerlijk onder  kunt vertoeven, zowel bij mooi als slecht weer.
In de zomermaanden hebben wij aan de kade een dekschuit liggen met ons terras. Het type dekschuit waarmee vroeger zuiver duinwater en het bier in vaten werd vervoerd. Deze hebben wij van het voor- tot aan het najaar omgebouwd tot een oergezellig terras aan onze kade.

De Geschiedenis

In de 16’de en 17’de eeuw werd bier gedronken zoals wij nu water drinken. Het grachtenwater was niet zuiver, omdat hier vrijuit alles in geloosd werd. Regenwater was niet altijd voorradig.
Omdat bier van duinwater werd gebrouwen, was dit een gezond alternatief. Eeuwenlang werd zuiver duinwater in tonnen op boten naar de Alkmaarse bierbrouwerijen vervoerd. Met een zogeheten waterboom (een klein hefboomsysteem) werden vervolgens de tonnen op de kade gehesen. Alkmaar kende in deze tijd meerdere brouwerijen, zoals De Gryeckse A, De Burg, de Witte Leeuw, ’t Lam en de Boom. Verschillende Alkmaarse straatnamen verwijzen nog naar dit Alkmaarse bierverleden zoals de Bierkade en de Huigbrouwerstraat. De accijnstoren aan de Bierkade diende voor het innen van de accijnzen op het bier.
Bierbrouwerij de Boom werd opgericht in 1647 en was een van de grootste bierbrouwerijen die Alkmaar heeft gekend. Gevestigd in een prachtig 17de eeuws pand op de hoek van de Houttil. De naam ‘de Boom’ verwees naar het hefboomsysteem “de waterboom”, hier eerder beschreven. Na 103 jaar actief te zijn geweest sloot de brouwerij in 1750 zijn deuren, maar de ziel van de brouwerij bleef behouden.
In het pand is nu ons prachtige proeflokaal is gevestigd. Een extra meerwaarde voor de echte bier liefhebbers is dat het Nationaal biermuseum in de voormalige brouwerij boven ons proeflokaal gevestigd is. Hier kun je alles over de geschiedenis van het bier en het oude brouwproces leren. Het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen, voordat je de warmte en gezelligheid van ons proeflokaal opzoekt.